BEYŞEHİR-Beyşehir’in en önemli tarihi mekanlarından, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu çevresinde yerleşim çalışmaları başladı.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1998-2000 yılları arasında kazı çalışmaları yapılan Eflatunpınar ve çevresindeki alanda bir restorasyon çalışması başlatıldığını anımsatarak, “Bu projeler kurullardan geçti. Bugün ise kurullardan geçen projeler hayata geçmek için bir çalışma yapılmaya başlandı. Kesilmiş taşlar burada yerlerine oturtulacak, bunun için bir yerleşim çalışmamız var, ardından çevre düzenleme faaliyetleri başlayacak.”dedi.
Geçtiğimiz yıl mekanı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın verdiği talimatların ardından projelerin bir bir hayata geçirilmekte olduğunu dile getiren Benli, “Bunlardan bir tanesi de kesilmiş olan taşların yavaş yavaş yerlerine konulmak için hazırlıkların yapılmış olması. Buranın turizme kazandırılması gerekiyor. Hedefimiz; buradaki kültür varlığını korumak, bir sonraki nesillere mekanın daha sağlıklı korunaklı olarak nasıl temin edebiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz.”diye konuştu.
Eflatunpınar Anıtı’ndaki su arklarından bazılarının faaliyete geçirildiğinin hatırlatılması üzerine de Benli, “Su arklarının yeniden disipline edilmesi gerekiyor. DSİ ile bu konuda görüşülmesi ve buranın daha farklı bir ortama getirilmesi gerekiyor.”dedi.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, mekanın tarihçesinden ve öneminden de söz ederken, 1200’li yıllarda Hitit Kralı 4’üncü Tuthalia döneminde yapıldığı sanılan Eflatunpınar anıtı üzerinde çeşitli yaratık figürleri bulunduğunu anımsattı. Bunların insan gövdeli, hayvan başlı, ortada tanrı ve tanrıça figürü, altta ise dağ tanrılarının olduğunu belirten Benli, “O dönemin insanının inancını yansıtan önemli bir veri burası. İşte bir havuz, bu havuzu o dönem insanı kullanmış. Bugün de bizlerin bir şekilde hem kültürel, hem sosyal amaçlı olarak kullanmamız gerekiyor.”dedi.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli ile birlikte çalışmaların başlatıldığı Eflutanpınar Anıtı’nda incelemelerde bulunan Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı ise, çalışmalara Beyşehir Belediyesi’nin de katkı sunduğunu hatırlattı.
Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Beyşehir’i ve bu bölgeyi ziyareti sonrasında Eflatunpınar’ın ciddi manada ülke gündemine taşındığını vurgulayan Taşcı, şunları kaydetti:
“Bakanımızın talimatı üzerine buradaki yerleşim projesinin bir an önce hayata geçirilmesi iradesi ortaya çıktı. Ama önümüzün kış olması ve buraya lazım olan taşların ocaktan sökülmesinin zorluğundan dolayı konu bu seneye kaldı. Beyşehir Belediyesi olarak Karahisar Köyü bölgesinde bulunan andazit ocaklarımızdan buraya yetecek kadar malzemeyi söktük ve taşı kesecek olan Selçuklu Mermer Fabrikası’na malzemeyi intikal ettirdik. Taşların kesim işlemlerinin tamamlanmasının ardından burada yerleşim ve çevre düzeninin oluşturulması ve mekanı korumanın sağlanması bir ay içerisinde tamamlanmış olacak diye bekliyoruz. Buraya ayrıca 2 tane de personel görevlendirilecek. Bu tarihi mekan, Beyşehir ve bölgesi turizmi için bir şans. İnşallah bundan sonra bu esere daha iyi sahip çıkarız ve daha fazla tahribat olmadan gelecek kuşaklara sağlam bir şekilde intikal ettiririz.”